Kisállatok

Fotózkodj a kisállatoddal! – mondja a lájkvadászat alapszabályának első pontja. A házi kisállatok soha nem látott népszerűsége talán visszavezethető ide is, a social media sötét bugyraiba, ahol ők nekünk megnyugvást adó és népszerűséget hozó lájkokat adnak, egyesek önálló virtuális életre kelve népszerűbbek, mint az Insta-influenszerek. De mi a helyzet a való világban?  Valóban ennyi a cukiság?


Cukiság és felelős kisállattartás

nem egymással ellentétes fogalmak. A kisállatok a háziállatok azon csoportjába tartoznak, amelyeket nem haszonállatként vagy laboratóriumi állatkért tartunk. Persze mára még a haszonállat- és a házikedvenc-lét is összemosódik sokszor, hiszen lehetséges, hogy pár nemzedékkel ezelőtt funkciója volt állatunknak, de mára kizárólag anyuka kedvence lett és kifejezetten jól érzi magát ebben a szerepkörben. Egy lagottót, azaz olasz vízikutyát sem azért vásárolunk  elsősorban, hogy szarvasgomba-keresésből gazdagodjunk meg (ahogy eredetileg kitenyésztették), hanem mert egy szőrös cukiság, akit imádnak a gyerekek és ő is imádja őket. Más a helyzet, ha postagalambokkal foglalkozunk és a kedvenc időtöltésünk, hogy versenyeztetjük a kis dinoszaurusz-leszármazottakat postagalamb-versenyeken, amely egyrészt kiváló szabadidős program, másrészt mégis életben tartjuk a haszonállat-funkciót.

A kisállat, legyen szó kutyáról, macskáról, nyúlról, papagájról vagy akár görényről, lehet, hogy szereti a kedvenc szerepkört, de jellemzően mégiscsak fajuk minden jellemzőjével rendelkező állatok, akiknek teret és időt kell adni, hogy kibontakozhassanak.

1. Élettér

Minden háziállat fajtól és fajtától függően fokozottan igényel egy bizonyos nagyságú életteret. Nézz alaposan utána, hogy hörcsögödnek mekkora terráriumra van szüksége, aranyhaladnak elég nagy-e az akváriuma, biztos jó ötlet nyulat tartani a gyerekszobában, mekkora kalicka az ideális a kanáridnak.

2. Mozgás

Még a lajhárodnak is van egy bizonyos mozgásigénye, pláne ha a két és fél szobás lakásodban pulit tartasz: lehet, hogy nagyon kedves, de neki akkor is kétszer annyi mozgásigénye, mint egy vizslának és ezt az igényt valahol le kell vezetni, hogy ne bontsa le a lakást, ráadásul még igaza is lesz. A testmozgás, a friss levegő, a közös interakció még jobban összeköti kutyát (görényt, törpemalacot stb.) és gazdáját. Amikor nemcsak Csányi Vilmos gondolja majd úgy, hogy rövidesen eljön az idő és megszólalnak a kutyák, egészen biztos, hogy szólni fognak, hogy ki akarnak menni a szabadba vagy haza akarnak jönni, mert esik az eső. Addig viszont ne csak a metakommunikációjukra hagyatkozzunk, menjünk elébe az eseményeknek, ráadásul a legjobb dolog együtt lenni állatunkkal, akár agility versenyen rohanunk együtt, akár a Városligetben rójuk komótosan a köröket.

3. Táplálkozás

A legfontosabb a minőség, nyilván a lehető legjobb tápot vagy eledelt vesszük meg. A megfelelő összetételű, táp etetésével tudjuk csak fedezni mindazt a szükségletet, melyre bármely életkorban a kutyának szüksége van. A megfelelő kutyatáppal háziállatunk egészségesebb, energikusabb lesz. A jó minőségű kutyatáp egyik ismérve, hogy észrevehetően kevesebbet kell adni belőle a kutyának, mert nincsen tele emészthetetlen ballasztanyagokkal, amelyek a térfogatát növelik ugyan a kutyakajának, de a tápértékét nem.
Keresd a Házhoz alkalmazásban!

4. Idő

Lehet, hogy a teknősöd nem igényel sok aktív szabadidőt részedről, mégis gondozni kell. Azok a háziállatok, amelyek intelligenciája lényegesen magasabb egy tarajos gőténél, fokozottan megérdemlik a közösen eltöltött aktív szabadidőt, hiszen ezért tartjuk őket és igényük is van rá. Ha mindezen pontok közül egyik vagy egyik sem működik, elgondolkodhatsz a felelős állattartás kérdéskörén.

Kutyatápok, eledelek

Mi a kutyákért vagyunk!

A legfontosabb a minőség, nyilván a lehető legjobb tápot vagy eledelt vesszük meg. A megfelelő összetételű, táp etetésével tudjuk csak fedezni mindazt a szükségletet, melyre bármely életkorban a kutyának szüksége van. A megfelelő kutyatáppal háziállatunk egészségesebb, energikusabb lesz. A jó minőségű kutyatáp egyik ismérve, hogy észrevehetően kevesebbet kell adni belőle a kutyának, mert nincsen tele emészthetetlen ballasztanyagokkal, amelyek a térfogatát növelik ugyan a kutyakajának, de a tápértékét nem.

A felnőtt kutyák szükségleteinek leginkább az alábbi összetételű kutyatáp felel meg: 18-24% nyersfehérje, 8-13% nyerszsír, 4-7% nyershamu, 2-4% nyersrost. A kölyök, szoptatós, vemhes vagy idős kutyák szükségletei ettől eltérőek. a Pedigree és Jack megbízható, optimális összetételű kutyatápok.
Keresd a Házhoz alkalmazásban!

Száraz- és nedvestápok

1. Száraztáp

A száraztáp és a szárazeledel a legoptimálisabb választás, ha szeretnénk kedvencünk számára megfelelő tápértékkel bíró, egészséges ételt biztosítani mindennap.

Előnyei a száraztápnak

– minden vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, ami a kutyák számára szükséges,

– hosszú távon is alkalmazható önmagában, egy jó minőségű száraztáp mellett,

 nincs szükség táplálék-kiegészítőkre,

– megfelelő mennyiségű víz biztosítása mellett kitűnően rendben tartja az emésztést,

– erősíti, tisztán tartja a kutya fogait.

Mennyi száraztápot etessek?

Minden kutyafajtának és korosztálynak figyelembe kell venni az alapvető szükségleteit: mindig tájékozódjunk az adott étel mennyiségéről, illetve számoljuk ki, hogy azzal az adaggal elegendő mennyiségű vitamin, ásványi anyag és tápanyag jut-e a szervezetébe ahhoz, hogy egészséges maradhasson.

Mire figyeljünk száraztáp választásnál?

A száraztáp kiválasztásánál vegyük figyelembe a kutya méretén és korán felül egészségi állapotát, valamint mozgásigényét is. Azok a kutyák, akik kisebb helyen töltik napjaik jelentős részét, ezen felül pedig nem túl mozgékonyak, sokkal kevesebb kalóriát igényelnek, mint azok, akik gyakran futnak, esetleg nagyobb terület áll a rendelkezésükre. A száraztápok mindkét esetben megfelelőek a kutya etetéshez, hiszen vitaminok és ásványi anyagok mellett húst, zöldségeket, sok fehérjét, zsírt és még gabonaféléket is tartalmaznak.
Keresd a Házhoz alkalmazásban!


2. Nedvestáp

Nagy választékban kapható nedvestápok ínycsiklandó aromáinak, és kellemes textúráinak még válogatós kedvenced sem fog majd tudni ellenállni. Négylábú barátod csakis a legjobbat érdemli, ezért a Házhoz kizárólag válogatott gyártóktól származó, kiemelkedő minőségű nedvestápokat vásárolhatsz meg. Használhatod önálló, mindennapi eleségként, vagy dobd fel velük kedvenced étrendjét száraztápjához keverve.
Keresd a Házhoz alkalmazásban!

Macskatápok, eledelek

Cicáink teljes értékű és kiegyensúlyozott életének egyik alapeleme a megfelelő táplálkozás. A teljes értékű macskaeledel a vitaminok, ásványi anyagok és szükséges tápanyagok tudományos kutatások során meghatározott összetevők összessége.
Keresd a Házhoz alkalmazásban!

Száraz- és nedvestápok

1. Száraztáp

Igazítsd kedvenced táplálékát szükségleteihez! Macskatáp-választékunk minden igényt kielégít, kismacskáktól az idősekig, kerti cicáktól a házban élőkig, a rövid szőrűektől a perzsamacskákig.
Keresd a Házhoz alkalmazásban!

2. Nedvestáp

Legyen bármilyen korú, méretű, étkezési igényű macskád, nedves macskaeledel-kínálatunkban biztosan megtalálod a számára legmegfelelőbb macskatápot.
Keresd a Házhoz alkalmazásban!

a. Szószos macskaeledelek

A cicák imádják, mi kínáljuk! A szószos macskaeledelek számos ízváltozatban kaphatók, alutasakos vagy konzerv kiszerelésben, kölyökmacskáknak, növendékeknek, felnőtt állatoknak és idősebb cicáknak.
Keresd a Házhoz alkalmazásban!

b. Zselés macskaeledel

Aminek a cicák képtelenek ellenállni! Finom húsdarabkák étvágygerjesztő íillatú zselében, hatalmas választékban! Egy igazi teljesértékű macskaeledel, sőt az érzékeny emésztő-szervrendszerű, allergiákra hajlamos macskáknak is készülnek változatok.
Keresd a Házhoz alkalmazásban!

Nyakörvek kutyáknak és macskáknak

Bolha, kullancs


A globális felmelegedés számunkra egyik jól érzékelhető jele, hogy gyakran már a téli időszakban sem tűnnek el az olyan élősködők, mint a kullancs. A bolha is egész évben felbukkanó parazita, amely nemcsak háziállatunk, de saját életünket is megkeserítheti.
A jelenleg kapható bolha- és kullancsirtó nyakörvek kifejezetten hatásosak, hosszabb ideig is képesek távol tartani a parazitákat kutyáinktól és macskáinktól.
Keresd a Házhoz alkalmazásban!

Nyakörvek

A Happy Pet és a Dr. Pet bolha- és kullancsriasztó nyakörvek 3-4 hónapos védettséget biztosítanak a kutyáknak és macskáknak. A nyakörveket érdemes 3 havonta cserélni, amíg a bolha- és/vagy kullancsfertőzés van környezetünkben. Ha állatunk nyakörve netán beakad például a kerítésben, a nyakörv kikapcsolódik, így cicánk nem kerül veszélybe.

Miben jók?

-Természetes és hatékony megoldást nyújtanak a házi kedvenceknek a külső élősködőkkel szemben.

-A szintetikus neurotoxikus hatóanyagokkal ellentétben a geraniol olajon alapuló természetes forrásból származó hatóanyaga gátolja az élősködők légzését, valamint gyengítik vázukat, amivel az állathoz tapadnak.

-100%-osan biztonságosak az emberekre, az állatokra és azok környezetére.

Megelőzes, védelem és kezelés

Megelőzés: Természetes eredetű, élősködők elleni sampon.

Védelem: Természetes összetételű, élősködők elleni nyakörv.

Kezelés: Természetes összetételű, élősködők elleni spot-on.

Alkalmazása

Kizárólag külső alkalmazásra használd! Kisebesedett vagy sérült bőrű állaton ne alkalmazd! Ne használd 4 hónaposnál fiatalabb kölyök és beteg állatok esetén. Túlérzékeny kutyák esetében függeszd fel a használatot. Kerüld el, hogy az állatok a nyakörvet rágják vagy véletlenül lenyeljék. Ne használd a terméket a kutya megkötésére vagy sétáltatására, pórázhoz rögzítve. Használat után moss kezet!
Keresd a Házhoz alkalmazásban!

Tags: