Házhoz rengeteg lehetőséget kínál Önnek, hogy kellemes hangulatba tölthesse mindennapjait. Ha esetleg egy kis kikapcsolódásra vágyna vagy szórakozna a barátokkal, csak töltse le a Házhoz applikációt és rendeljen whisky-t vagy más kedvenc alkoholos italát bolti áron!

Mi is a Whisky?

A Whisky egy régi és közkedvelt alkohol, de tudjuk, hogy bárokban és szórakozóhelyeken az ára túl nő a valóságon. Sokkal praktikusabb lehet otthon tartani egy üveggel vagy alkalomadtán megrendeli otthonunkba. Erre megvan a lehetőség! Házhoz applikációnkban kedvenc whiskyi közül válogathat és gyors minőségi kiszállításban lehet része!

Nem egyszerű meghatározni, hogy voltaképpen mi is a whisky. Különböző országokban más-más szabályok határozzák meg, melyik italokat hívják így. Skóciában whisky, Írországban és Amerikában Whiskey és vannak kivételt képező márkák.

Milyen alkohol a whisky?

Ez az alkohol egyébként az olyan égetett szeszek közé tartozik, amely különféle gabonák, leginkább árpa, kukorica, rozs, vagy küles felhasználásával készül. Skócia áll a világ legnépszerűbb whiskykészítő helyén. Ez a whisky árpamalátából készül.

Hasonlóan készítik, mint a sörkészítéskor használt árpa esetében, előbb malátát készítenek. Áztatják és csíráztatják az árpát, majd szárítják, mielőtt megkezdődne a cefrekészítés. A csíráztatott árpa szárítása történhet száraz gőzzel vagy tőzegfüsttel. Utóbbi esetben kerül bele a skót whiskyk jellegzetességeként számon tartott tőzegfüstös karakter az alapanyagban.

„Szigorúan szabályozzák azt is, hogy meddig kell hordóban érlelődnie az italnak ahhoz, hogy whiskynek nevehessük.”

Igazságot nehéz tenni aközött, hogy az írek vagy a skótok készítették az első whiskyt. Mindkét kerületen nagyon elterjedt és népszerű italnak számított a XIX. Század első éveiben is.

Persze ennél korábban is működtek már nyilván nem legálisan. 1823-ban beiktatták a szeszesengedélyezési és adótörvényt, aminek hatására igen csak megélénkülhetett a skót whiskyipar. Ezt következően sorra nyíltak meg a hivatalos lepárlók. Elsők közé sorolható a The Glenlivet, ami már 1824-ben engedélyt kapott a szeszfőzésre.

A Whiskygyártás ismeretét és az ital szeretetét rengeteg, főleg ír bevándorló hordta szét a világban. Ennek köszönhetően 1850-re kb. Háromezer lepárlót regisztráltak az USA-ban, miközben Skóciában is egyre több iparág lett a whiskykészítés.

Andrew Usher volt az első, aki blended ( kevert ) whiskyt állított elő. Ő alapozta meg a blended whiskyk előkelő szerepét a mai whiskykultúrában.

Milyen whisky típusokat ismerünk?

  • Single Malt Whisky
  • Single Grain Whisky
  • Vatted Malt Pure Whisky
  • Blended Whisky
  • Bourbon Whisky
  • Tenesse Whisky
  • Pure Pot Still Whisky

És ha már Whisky, mi van a Jack Daniel’s-vel?

Sokunk számára ez a név egyet jelent – Whisky. A világ legelterjedtebb szeszes italai közé sorolható ez a márka. A legalapvetőbb whisky a köztudatban.

Mit érdemes tudni a Jack Daniel’s-ről?

Ez a történet az 1800-as évek elején kezdődik, amikor Tennessee állam két szomszédos megyéjében, Franklinben és Lincolnban két család útja keresztezi egymásét, és a házassági szent szabályai összeköti a Daniel ls a Motlow család sorsát. A Daniel család egyik törekvő fia Jack korán veszi kezébe sorsát és egy szeszfőzésből élő lelkész válik legjobb barátjává már hétévesen. Talpraesettsége és jó üzleti vénái segítenek neki, hogy kiváló mestere legyen a szeszfőzésnek. Nem ámítás, a Jack Daniel valóban kezdetektől fogva a legjobbat akarta nyújtani fogyasztóinak. Ahogyan az idő ment, újabb technológiákat véltek felfedezni, de Jack ragaszkodott a hagyományokhoz, amely leginkább a kovászoláshoz hasonlított. Szívéhez legközelebb állt a „sour mash” eljárás, minek lényege az volt, hogy a korábbi főzet cefréjének egy részét mindig visszatartotta az új főzet számára.

Jack ezenkívül egy régi Lincoln megyei eljárást is változatlanul alkalmazott: a friss párlatot faszénen szűrte le. Az általa használt módszerek elég időigényeknek bizonyultak, de az így nyert siker igazolta az elgondolás helyességét és kárpótolta a belefektetett időt.

Ehhez a fantasztikus minőséghez nem is gondolnánk, de víz is szükséges. Lynchburg mellett talált egy alkalmas barlangi forrást, melynek vasmentes karszvize garantálhatta a megfelelő egyenletes minőségét. Ezzel egyre nagyobb és nagyobb sikereket orozott Jack számára, az állam is részese akart lenni, ezért előírta a szeszfőzdék bejelentkezési kötelezettségét Jack pedig első lett az anyakönyvezetésében. Jacknek sajnos nem voltak gyerekei ezért a Motlow-ági unokatestvérei örökölték az üzletet.

Lem Motlow hasonlóan jó üzletembernek bizonyult. Híres volt nagylelkűségéről és tisztességéről. Olyannyira, hogy szesiztitalom idején inkább pályát módosított és Lynchburgot a marhakereskedelem központjává fejlesztette, majd a tilalom eltőrlése után 1938-ban újra befűtötte a lapárlókat. Viszont 1942-ben Lem kénytelen volt újra abba hagyni a szeszgyártást. Lem nem sokáig élvezhette a megélénkülő szesztermelést, mert a háború után nem sokkal meghalt és fiai vitték tovább az üzletet. 1950-ben hozott jog- és adószabályok arra kényszerítették a családot, hogy megváltoztassák a szeszfőzde jogállását, ezért eladták a Brown- Forman vállalatnak. Ha minden igaz az új struktúra még konzekvensebben szegődött a minőség és a hagyomány folytatására és íly módon készítették tovább a Jack Daniel’s whisky-t.

Ha a történet után megjött a kedvünk, hogy leteszteljük mit alkotott számunkra a Jack Daniel’s és miként nyűgöz le minket kifinomult íze – Töltsük le a Házhoz applikációt és rendeljük házhoz bolti áron! Ha szeretnél más fajta minőségi whiskyt inni vagy bármilyen szeszes italt a Házhoz házhoz szállítja Önnek! Nem kell többé sorban állni, mert a Házhoz applikáción számos bolti termék megtalálható és megrendelhető!